27 Mayıs 2008 Salı

Ne yoğurt mu dedin??



Evde ekmek yapmakla başlayan doğal yaşam merakım, son bir aydır yoğurt yapım teknikleri geliştirmekle devam ediyor. Zira hazır yoğurtlarda eşşek kadar yazan "katkısız" ibaresi tam bir aldatmaca. Türk Gıda Kodeksi'ne göre nişasta, katkı maddesinden sayılmıyormuş. Bu sütçü arkadaşlar da basıyolar nişastayı; krema gibi, 2 hafta bozulmayan yoğurtlar yediriyolar bize..
Başarısız, vıcık vıcık, cacıktan başka bi halta benzemeyen birkaç denemeden sonra son iki seferdir mükemmel kıvamı yakaladım. Paylaşımcı bir blogger olarak hizmetinizdeyim.
Öncelikle kullanacağınız sütün pastorize günlük süt olmasına dikkat edin. Uzun ömürlü sütlerin, homojenize işlemi sırasında moleküler yapısının değişip bazen maya bile tutmadığı söyleniyor. Zaten aynı süt, biri 6 ay diğeri 3 gün dayanıyor. Bi terslik olmalı o işte öyle di mi ama?
Sütümüzü yarım saat kadar kısık ateşte kaynatıyoruz ki fazla suyu buharlaşsın gitsin. Biz de yoğurdumuzdan ayran yapmak zorunda kalmayalım.
Efendim en zor kısım burda başlıyor. Bırakınız sütü soğusun. Ne vakte kadar mı? İdeal sıcaklık 40-43 derece Celcius arası. 43ü geçerse sulu ve ekşi oluyor. Benim serçe parmağımı sokmak suretiyle birkaç yoğurt mayalamışlığım var fakat onları salatalık ve sarımsakla tanıştırmak zorunda kaldım. Kötü yoğurttan yapılan cacık bile berbat oluyo..
Isıyı artistik bir mutfak termometresiyle ölçebilirisiniz ama sırf yoğurt mayalamak için de böyle bir ekipman almak istemiyorsanız en iyi yöntem digital koltukaltı termometresi. Üşenmeyin gidin eczaneye temizini alın. Poponuza, ağzınıza soktuğunuz termometreyi süte sokarsanız doğal yaşamın -af buyrun- bokunu çıkarmış sayılırsınız. (Yaparsanız da misafirlerinize söylemeyin)
Ardından evdeki tencereden ayırdığınız birkaç kaşık yoğurdu, bu sütle karıştırınız. Ben en iyi sonucu Activia ile elde ettim. Löp löp bir yoğurt oluyor gerçekten de.
Yoğurt yapmanın en saçma kısmı bence halihazırda bir parça yoğurda ihtiyaç duymamız. İlk yoğurdu uzaylılar mı getirdi o zaman, nasıl oldu da yapıldı aklım almıyor valla.

Sonra tencereyi evin en sıcak yerine sarıp sarmalayarak oturtun. Fazla sarsılmasın, dikkat.. Yazın 3-4 saatte kışın da......... Bunu sallayamıycam kışın hiç yapmadım. Ara ara açıp bakmakta fayda var sanırım. Annemin dediğine göre kışın bazen sabaha kadar sürüyomuş mayalanması.


Neticede işte böyle bir yoğurt elde ediyorsunuz. Tencereyi hafiften eğince dağılmıyorsa olmuştur. Haa sakın hemen kaşığı daldırmayın, 24 saat dolapta beklemesi gerekiyor ki kıvamı iyice otursun. ondan sonra dolma üstü mü olur artık ıspanak üstü mü keyfinize kalmış. Afiyet şeker olsun...

5 yorum:

Açalya dedi ki...

termometreyi ilk gordugumde aklima Dante`nin hala poposuna korktugumdan sokamadigim (zaten o da izin vermezdi kesin) termometre geldi...hhahaha sen cok yasa emi!

Adsız dedi ki...

ne güzel mayaladın hülyacım harika görünüyor yoğurt..:)
anneciğim de hep mayalar bana..
bide bu mayalanmış yoğurdumuzu ince bir tülbentten süzünce de harika halis mulis saf süzme ev yoğurdu oluyor ;)
bir öneride ben den ...:)

Anne ve Bebisi dedi ki...

Merhaba, konuyla alakasiz olacak ama hemen kisaca cevap verip, sonra uzun uzun yazmak umuduyla kacayim:)

Kesinlikle sling diyorum. Bebege faydalari konusunda ingilizce pek cok bilgi bulabilirsiniz.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Yoğurdun suyunu süzmeyin, besin değerini oldukça azaltmış olursunuz. Sulansa da karıştırarak suyunu yedirip öyle tüketin. Hazır yoğurtların içine kıvam arttırmak için nişasta değil süt tozu katılır. Size de sütü kaynatarak koyulaştırmanz yerine süttozu katmanızı öneririm. Büyük marketlerde süttozu bulabilirsiniz. Süttozundan içinde bir şey vardır diye korkmanıza gerek yok, düşük basınçta sütün suyu uçurulurak süt tozu elde edilir.

Unknown dedi ki...

kışın da gece yatmadan koyulduğunda sabaha yoğurdumuz hazır :):)